Windows 7 kiadás váltás

A napokban felmerült az igény, hogy egy már meglévő Windows 7 Home operációs rendszert a már telepített alkalmazások újratelepítése nélkül Windows 7 Professional kiadású operációs rendszerre frissítsünk. Sajnos azonban ezt a múveletet a megvásárolt home és professional Windows 7 telepítőlemezek segítségével nem lehet közvetlenül végrehajtani. A kiadások közötti frissítésnek ez a módja ugyanis nem támogatott.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az alább leírtakat csak valóban jogtisztán megvásárolt operációs rendszerek esetén tartom elfogadhatónak a nyilvánvaló jogsértések elkerülése érdekében.

A kiadásváltáshoz a következő eszközökre lesz szükség:

  • Windows 7 Professional telepítőlemez (eredeti, jogtiszta, a telepített Home operációs rendszer nyelvével megegyező nyelvű és arhitektúrájú - 32bit / 64bit)
  • Windows_7_Downgrader segédprogram (nem feltétlen szükséges, csak két registry kulcsot módosíthatunk vele kényelmesen)

A telepítés első lépéseknént a Windows 7 Downgrader-t rendszergazdaként futtatva (jobb klikk, futtatás rendszergazdaként) a megjelenő ablakban meg kell nyomni a "Downgrade to Professional" gombot. Ennek hatására a 'KEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion Windows regisztációs kulcs EditionID és ProductName értékei változnak meg a megfelelő konstans értékekre.

Downgrade-Professional-en.png

Ezt követően a telepítőlemezt a DVD meghajtóba helyezve, majd a számítógép újraindítása nélkül futtatva indítható a telepítő alkalmazás. A telepítés elején megkérdezi, hogy egyéni telepítést vagy frissítést szeretnénk-e, melyre a frissítés a jó válasz. Ezt követően megtörténnek a szükséges kompatibilitási ellenőrzések, mely után végrehajtódik a tényleges frissítés, végül az új Windows regisztrációs kulcs bekérése és a telepített operációs rendszer aktiválása is.

Downgrade-select-Upgrade.png

A Service Pack 1 megjelenésével lényegessé vált az is, hogy amennyiben a frissítendő home kiadásra felkerült az SP1, akkor a telepítendő professional kiadást tartalmazó DVD-nek is integráltan  tartalmaznia kell azt, különben a telepítés a kompatibilitás ellenőrzést követően nem folytatható.

A telepítés végeztével elvileg az új kiadásra frissített Windows 7 fogad a régi programok és bállítások megtartása mellett.