BlackBerry PlayBook

Körülbelül két hónappal ezelőtt a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékén dolgozó egyik kollégámtól hallottam egy érdekes BlackBerry promócióról.

Ez a promóció a Marmalade SDK weboldalán jelent meg, melynek az volt a lényege, hogy minden jelentkező kap egy BlackBerry PlayBook-ot fél évre kölcsönbe, majd ha ez idő alatt az SDK-t felhasználva elkészít egy a BlackBerry AppWorld irányelveinek megfelelő alkalmazást, akkor az addig kölcsönbe kapott eszköznek megszerzi a tulajdonjogát is.

Egy extra kikötés volt még, hogy az alkalmazást a Marmalade SDK segítségével kellett elkészíteni, C++ nyelven.

Mindezen felbuzdulva némi olvasgatás után azonnal jelentkeztünk is, így rövidesen meg is érkezett a várt PlayBook.

Érdekes tapasztalat volt, hogy a csomagom az Egyesült Államokból 4 nap alatt ért Vecsésre, majd ott jó egy hétig várakozni kényszerült a vámon különböző ügyintézési problémák miatt mielőtt elérkezhetett volna hozzám. (A Fedex tájékoztatása szerint a szokásosnál hosszabb vámolási eljárást az egyetemi postázási cím okozta)

A kapott PlayBook kicsomagolásakor rögtön szembetűnt, hogy már az első bekapcsoláshoz is kötelezően rendelkezni kell WLAN internet kapcsolattal. Mint később kiderült, erre az eszköz online regisztrációja és az operációs rendszer frissítése miatt volt szükség. Itt némileg gondot okozott, hogy a frissítés elindulását követően azonnal ki is írta, hogy csatlakoztassam a töltőt, azonban az sajnos nem európai szabványú volt (a megfelelő fordító beszerzéséig).

Legnagyobb meglepetésemre a PlayBook operációs rendszere számos nyelvet támogat, köztük a magyart is. A magyar és az angol nyelv közt átváltva észrevehető pár apró különbség a nyelven kívül is (pl az egyik előtelepített játékra rendszeresen szól, hogy elérhető frissítés, azt azonban magyar felülettel nem lehet letölteni), ami bár nem számottevő, nekem az angol mégis szimpatikusabb volt.

A kapott eszköz egyébként 1024x600-as felbontással és 7" méretű LCD kijelzővel, 1GB operatív memóriával és egy két magos 1GHz órajelen üzemelő processzorral rendelkezik. A kommunikációs lehetőségek közt a minimálisan elvárt WiFi mellett egy mikro HDMI és egy USB csatlakozó áll rendelkezésre, mely utóbbival megfelelő áram leadásására képes (tapasztalatilag legalább 700-800mA) áramforrásról tölteni is lehet. Meg kell még említeni a tároló kapacitást, mely esetemben csak 16GB, míg két másik kollégám esetében 32GB lett. Ennek oka feltételezésünk szerint a promóció iránti, a vártnál jelentősen nagyobb érdeklődés volt.

 

Ennek az SDK-nak az egyik nagy előnye, hogy segítségével elvileg nem csak PlayBook-ra, hanem akár többek közt Androidra is lehet fordítani - ezt eddig még nem próbáltuk. Hátránya ugyanakkor, hogy a grafikus felületet leíró fájlok szerkesztése meglehetőségen nehézkes, átláthatatlan, ráadásul graikus szerkesztőt se tartalmaz az SDK. Íme egy példa:

CIwUIPropertySet
{
    name "MyButtonStyle"
    border        { 0 0 }
    sizeMax        { 114 150 }
    sizeMin        { 10 10 }
    font                "times"
    textColour      { 255,0,0 }
    alignH         "centre"
    alignV         "middle"
    margin          { 5 5 }

    OnButtonClick { CController::OnClick }

    buttonDisabled
    {
        drawableType "image"
        texture "default"
    }

    buttonUp
    {
        drawableType "image"
        texture "default"
    }

    buttonDown
    {
        drawableType "image"
        texture "default"
    }
}

Ezt némileg ellensúlyozza az a tény, hogy számos minta alkalmazást mellékeltek, ami lényegesen könnyebbé, ezáltal gyorsabbá is teszi a betanulási folyamatot.

A kapott tabletért cserébe végül egy klasszikus memória játék készült, melynek célja az azonos kép párok megtalálása. Annak érdekében, hogy az alkalmazásnak az előbbiekben vázoltakon túl is legyen értelme, úgy döntöttem, hogy a játék témájának Egert választom, így természetesen Eger nevezetességeiről találhatóak a játékban képek (az alkalmazásban megtalálható Eger város címere is, melyhez Eger Megyei Jogú Város polgármestere írásos hozzájárulását adta).

Az AppWorld működésében némi lassulást, azonban remélhetőleg minőségi javulást is okoz az a tény, hogy majdnem minden változtatást (új release kiadása, képek módosítása, stb.) valamely adminisztrátornak tesztelnie, jóváhagynia szükséges.

Mivel az első promóciót körülbelül másfél hónap alatt sikeresen lezártuk, az ezt követő promóciókban is részt vettünk/veszünk, amikben már nem csak PlayBook-ra, hanem BlackBerry 10-re is fejlesztünk ugyanezzel az SDK-val. Ezekről talán egy későbbi bejegyzésben lesz még szó.