Nokia Lumia 820.1 Dev Kit

Többször is írtam már a Marmalade SDK-val kapcsolatos tapasztalataimról, most is egy ilyen következik, de ezúttal már némi platformközi összehasonlítással együtt. Sőt, igazából ebben a bejegyzésemben pont hogy a két platform, egész pontosan a Windows Phone 8 és a BlackBerry Z10 összehasonlítása lenne a célom. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem egy teljes elemzés következik, mint inkább egy szubjektív fejlesztői vélemény.

Lassan egy éve volt már talán, hogy sikerült hozzájutni egy BlackBerry Dev Alpha B telefonhoz (a Z10 fejlesztői változata), majd pár hónappal ezelőtt teljesen hasonló módon került hozzám egy Nokia Lumia 820-as Windows Phone 8 operációs rendszert futtató telefon is.

Lévén, hogy nagyrészt a BlackBerryvel kapcsolatos munkáknak (PlayBook és Dev Alpha B) köszönhetően a Nokia telefon kézhezvételekor már rendelkeztünk egy saját alkalmazás gyűjteménnyel, az elsődleges célunk a korábban szerzett tapasztalatokra építve a meglévő alkalmazások egy részét portolni Windows Phone 8 platformra.

Bár az előző bejegyzésekből kiderül, itt is megemlítem, hogy C++ nyelven Marmalade SDK-t használva készítettük BlackBerryre az alkalmazásainkat. Az SDK-ról röviden annyit érdemes tudni, hogy egy folyamtosan fejlődő, helyenként kicsit nehézkes, ellenben összességében egyébként kifejezetten jó cross-platform eszköz, melynek köszönhetően az alkalmazás portolási folyamat lényegesen leegyszerűsödött, így elegendő volt szinte kizárólag a megjelenítési réteggel, annak is csak a képernyőméretek különbségeiből adódó kérdésekkel foglalkozni. Természetesen a különböző hardverek és célplatformok miatt bizonyos (csak a fordításhoz szükséges) meta információkat is korrigálni kellett, azonban ez nem okozott számottevő problémát, különösen ha azt egy összetett alkalmazás teljes elkészítésének komplexitásához viszonyítjuk.

Kellemetlen tapasztalat volt ugyanakkor, hogy a Windows Phone 8 platformra történő fejlesztéshez mindenképpen 64 bites Windows 8 operációs rendszerre volt szükség, valamint a Windows Phone SDK és a Marmalade SDK (akkor még meglévő, de mára már javított) nyűgjei miatt két Visual Studio egyidejű telepítése is szükséges volt: az egyikkel (Visual Studio 2010) az alkalmazás fejlesztése volt lehetséges, a másikkal (Visual Studio 2013) pedig annak telefonra történő fordítása.

Több hónapos BlackBerry Z10 (akarom mondani BlackBerry Dev Alpha B) és Nokia Lumia 820-on futó Windows Phone 8 használat után nem csak fejlesztői, de felhasználói szemmel is sikerült érdemi tapasztalatokat gyűjteni a telefonokkal. Ezek röviden összefoglalva a következőek:

BlackBerry DevAlpha B (Z10) Nokia Lumia 820 (Windows Phone 8)
akár 1-1.5 perces boot idő pár másodperces boot idő
van LED ami villog ha esemény van (kikapcsolható) BlackBerry után kifejezetten hiányzik a LED
van Adobe Flash Player nincs Adobe Flash Player
SMS státusz jelentés az SMS mellett kis ikonban SMS státusz jelentés nehezen emészthető külön SMS-ben
Maximum a Google Maps segítségével lehet navigálni ingyenes Nokia Drive+ navigációs szoftver magyarul és akár off-line is, bár hiányos házszámokkal
  Saját csengőhangokat csak gépről lehet beálíltani, azt is csak híváshoz, SMS-hez például nem (UPDATE: 2014. januári OS frissítéstől lehet SMS-re, email-re, stb is saját hangot állítani)
  Bluetooth nevet csak gépről lehet átállítani

WiFi, NFC, Bluetooth, airplane mode ki/be kapcsolás felülről lehúzható menüből gyorsan megoldott

WiFi, NFC, Bluetooth, airplane mode ki/be kapcsolás nehézkes, lassú (mélyen van a menüben vagy külön appal gyors ikon)
WiFi-n kersztüli Windows fájlmegosztás fájlkezelés leginkább csak USB kábelen keresztül megoldott
nincs FM rádió (mobilnettel talán annyira nem ügy, de nekem hiányzott) van FM rádió (OS frissítéssel érkezett)
beta verziójú Skype jól használható, háttérben is futni tudó Skype
Nincs jótállás Nincs jótállás. Nokia Care szerint amerikai telefon (igaz!) melyen valami extra lock is van (csak európaival foglalkozhatnak még pénzért is)
nehézkes de biztonságos képernyő lock: jelszót kell beképelni; 10 hiba után törli a telefon teljes tartalmát! gyors, de csak számos képernyő lock
lehetőség teljes telefon titkosításra (SD-t is) lopás esetére adattitkosítás kérdése nem megoldott
Google Calendar képes, de egy frissítésig csak az elsődleges naptárat kezelte Google Calendar képes, de külön hack nélkül csak az elsődlegest kezeli
külön állítható fülhallgató/hangszóró, media/csengőhang hangerők Rezgő módra állítva is vannak hangok (pl Viber vagy Skype), ezért nullára le kell húzni a telefon hangját (kényelmetlen él lassú)
elhanyagolható számú fagyási probléma (Skype - BBM - Phone alkalmazások összeakadásakor párszor)

elhanyagolható számú fagyási probléma (volt pár váratlan reboot)

70-90 ezer forintos ár (gyors guglizás eredméyne) 50-70 ezer forintos ár (gyors guglizás eredménye)
Kikapcsolható képernyő elforgatás Nem kikapcsolható képernyő elforgatás (UPDATE: 2014 januári OS frissítéstől kikapcsolhatóvá vált)

(az előbbi táblázatben leírtak nem feltétlenül tükrözik a mindenkori legfrissebb frissítések által eredményezett funkció módosulásokat!)

Fontosnak érzem kiemelni, hogy mind a két (egyébként nem olcsó) telefonban vannak nagyon jó funkciók és nagy hiányosságok is: Z10 esetében durva hiányosság, hogy egyelőre nem lehet háttérben alkalmazást futtatni (Skype, Viber, stb) míg ez WP8 alatt ez megoldott, ugyanakkor Z10-en az SMS-ek státuszjelentés kezelése véleményem szerint igen csak felhasználóbarát, ami a WP8-ról egyáltalán nem mondható el (Z10: ikonok az SMS mellett; WP8: külön SMS amiből ember legyen a talpán aki megmondja melyik SMS-ről szól ha egyszerre többet vagy régebben küldtük azt)

Terveim szerint a következő bejegyzés már a rövidesen debütáló Tizen operációs rendszert futtató Samsung telefonokról és az ott szerzett tapasztalatainkról fog szólni.