Amazon Elastic Cloud Compute

Ahogy azt már két előző bejegyzésben is említettem elkezdtem VPS szolgáltatásokat tesztelni. Az egyik ilyen az Alvotech VPS a másik pedig a HP Cloud volt, most pedig következzen az Amazon Elastic Cloud Compuite (EC2) szolgáltatása.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy egyáltalán nem célom teljes részletességében bemutatni a szolgáltatást, helyette inkább egy "első blikkre" jellegű képet próbálok vázolni, ami valamelyest megkönnyítheti a kezdeti ismerkedést és az esetleges vásárlási döntés meghozatalát.

A regisztrációhoz sajnos érvényes (internetes fizetésre is alkalmas) bankkártya adatokat kell megadni, melyet az Amazon egy próba terheléssel azonnal ellenőriz is. Bár nem kicsit unszimpatikus volt a dolog, mégis átverekedtem magam rajta. Az ellenérzéseket elsősorban az váltotta ki, hogy az új felhasználóknak az Amazon biztosít egy 1 éves kipróbálási lehetőséget. Természetesen bizonyos korlátokkal. Ami miatt a kártya adatok megadása viszont ha nem is tetszik, de elfogadható, az az, hogy ha túl lépem az ingyenes kereteket, akkor már számlázni kezdenek (adhoc kérdés: vajon megoldható lenne, hogy ezeket a korlátokat ne lehessen túllélpni, azok valamiféle hard limitet jelentsenek? Nyugodtabban lehetne játszani vele és kártya adatok se kellenének...).

Kipróbálásra a következő számomra lényegesebbnek tűnő erőforrások adottak (bővebben itt):

  • havi 750 óra (31.25 nap!) Amazon EC2 Linux vagy Microsoft Server Micro 32/64bit instance használat (több gép esetén nyilván többet számol)
  • havi 750 óra Amazon Elastic Load Balancer használat 15 GB adattal
  • 30 GB Amazon Elastic Block Storage 2 millió I/O művelettel és 1 GB snapshot storage használattal
  • 5 GB Amazon Simple Storage Service (S3) 20.000 GET és 2.000 PUT kéréssel
  • 15 GB összesített Amazonon kívülre irányuló adatforgalom

Pozitív, hogy a havi 750 óra micro instance keret folyamatos éjjel-nappali futtatást is lehetővé tesz, melynek köszönhetően egy produktív szerver is felállítható a segítségével a maga 30GB perzisztens tárával. Amire én némileg csúnyán tudok nézni az az I/O műveletek limitált száma. Tény ugyanakkor, hogy a 2 millió egy elég nagy számnak tűnik, kérdés persze, hogy ez mondjuk egy LAMP szerver esetében mire elegendő. Ezt még majd meglátjuk.

Lényeges információ lehet, hogy az Amazon a német Alvotech céggel szemben nem Linux vServer szolgáltatást üzemeltet, hanem a HP Cloud-hoz hasonlóan itt is paravirtualizációt találhatunk (ráadásul vélhetően a HP-hoz hasonló háttér infrastruktúrával, csak nem meglepő módon jóval kiforrottabb, bővebb szolgáltatáskörrel).

A menedzsment felület jelentős részét inkább a képeken keresztül érdemes szemügyre venni, azonban véleményem szerint áttekinthető, kellően részletesnek tűnő leírásokkal találkozhatunk. Ezek után talán nem is túlzottan meglepő, hogy eddig nem sikerült a support működésével kapcsolatban tapasztalatot szerezni, hála az eddig megfelelőnek tűnő dokumentációnak és kellően intuitív felületnek. Ha más nem, csak kíváncsiságból lehet érdemes lenne kitalálni valami kérdést, amivel ezt is kitudnám próbálni. Máskor még jól jöhet alapon. A HP Cloud és az Alvotech esetében kifejezetten jó terméktámogatással sikerült találkoznom, így bízom benne, hogy ez az Amazon esetében sem lenne másképp.

Sajnos a HP Cloud nem, de az Alvotech az Amazon-hoz hasonlóan nyújt reverse DNS szolgáltatást a virtuális gépekhez, azonban míg az Alvotech esetében ez a menedzsment felületen azonnal állítható, addig az Amazon-nál ezt egyedi elbírálásos jelleggel kérvényezni és indokolni kell az erre rendszeresített web form használatával.

Sávszélesség tekintetében az Amazon és a HP körülbelül hasonlót produkáltak, viszont az összehasonlító mérések idején az Alvotech amszterdami szerverét nézve nagyságrendileg gyengébben teljesített (ami szomorú, ugyanis jelen bejegyzés írásakor már legalább félévre rendelkezünk egy vServer előfizetéssel másik két ismerőssel egyetemben --- eddig egyébként teljes elégedettséggel).

Szimpatikus dolognak találtam az Elastic IP szolgáltatást. Ez lényegében lefoglalható statikus IP címeket jelent, melyeket lehetőség van bármikor átközni az egyes virtuális gépek között. Ennek értelme egy instance/szolgáltatás kiesésekor van, ezzel ugyanis a külvilág számára könnyen biztosítható, hogy másik "vason", de ugyanazon a címen működjön minden tovább, így a felhasználók ebből nem láthatnak semmit, egy nagyon rövid kiesésen kívül (vagy épp még annyit se). Alapesetben a létrejövő gépekhez az Amazon nem foglal Elastic IP-t, így minden boot során más és más címekkel találkozhatunk. Lényeges azonban tudni, hogy mint a legtöbb Amazonos szolgáltatás használat alapú, így fizetni kell a címek átkötéséért és azért is, ha egy címet csak lefoglalunk, de az nincs géphez rendelve.

Megközelítőleg végtelen sok, eddig nem említett szolgáltatást lehetne elemezni az Amazon Elastic Cloud kapcsán (Elastic Block Storage, Elastic MapReduce, stb.), azonban ezek megléte a mostani vizsgálódásaimnál épp csak említést és pár képet érdemeltek véleményem szerint.