Linux

Transparent proxing

Usually in corporate environment, or e.g in case of bigger schools., network administrators use application level proxies. A proxy can make internet access much faster as well as safer, however, these effects are getting more insignificant while secure connections are emerging. On the other hand, endpoint's proxy configuration not always trivial in a heterogeneous software environment. In some rare cases dealing with proxy configurations may became very time consuming while the existing of the proxy is absolutely a must have (the reason why is not important here).

Címkék

Unreachable mailing service from abroad

There is some situations when domestic pepole want to use services from abroad. In my case one of my friends wants to use a hungarian e-mail service, freemail.hu, from Germany, but service area of Freemail is limited to Hungary for security reasons (only POP3 protocol is affected). We do not know how long this security restriction will take, unfortuantelly. So today's question is that: what should we do to download my friend's mails via POP3 protocol from abroad against the security restrictions? Well, there are a lot of potential solution but because I have several Linux servers around the Internet and, to be honest, I love them I will use a Linux server instead. Let me show how.

Címkék

Reverse SSH tunel SOCKS5 proxyn keresztül

Mindenki tudja, hogy a tűzfalak jók, a tűzfalak kellenek, a tűzfalak remek szabályokat tudnak kikényszeríteni amikkel sokkal biztonságosabbá tehetjük a hálózatunkat. Természetesen azonban a biztonságnak ára is van. Ez az ár esetemben egy többszörösen eltűzfalazott linux gép internet felőli elérhetetlenségét jelenti, ami időnként elég kellemetlen tud lenni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Címkék

Time-lapse videó készítés

Nem olyan régen, elkezdtem a kertemben lévő növényekről félórás gyakorisággal fényképeket készíteni. Ezzel mára eljutottam odáig, hogy van közel 3000 darab fényképem a növekedésükről, amiket fel kellene dolgozni és videót csinálni belőlük.

Címkék

Hőmérő készítés

Több előző bejegyzésemhez hasonlóan ez a "projekt" is szorosan kapcsolódik a BME-hez, azonban az eddigi mobilos témákkal ellentétben, melyek szegről-végről az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékhez ködődtek, most a Közigazgatási és Informatikai Központbeli munkatársaimnak az eredetileg szerverek megfigyelésére szánt ötletét valósítottam meg itthoni külső-belső hőmérséklet megfigyelésre.

Címkék

On-line fájlrendszer átméretezés

Munkám és hobbim során is rendszeresen használok Linuxos virtuális gépeket valamilyen cloud rendszerben. Ilyenkor időnként felmerül az igény, hogy egy fix rendszerképből létrehozott VM alá nagyobb diszk kerüljön. Hasonló eset természetesen otthoni környezetben is előfordulhat, ha idővel rendszerint betelő merevlemezünket nagyobbra cseréltük, vagy egész egyszerűen csak nem teljesen megfelelően partícionáltuk telepítéskor.

Címkék

Linux password reset

Néha bárkivel előfordulhat, hogy jelszó probléma miatt nem sikerül belépnie egy Ubuntu Linux operációs rendszerre.

Ilyenkor egy kézenfekvő megoldás a problémás felhasználó jelszavának a törlése. Feltételezve, hogy az adott géphez fizikai (de legalább valamilyen konzolos) hozzáférésünk van, ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt szerencsés esetben még csak CD-t, vagy egyéb bootolható eszközt sem kell használnunk.

Címkék

Apache SSL Named Virtual Host

A virtuális hosztok használata webes környezetben egy elterjeden használt megoldás, annak érdekében, hogy egy IP címmel több, eltérő domain név alatt üzemelő weboldal is kiszolgálható legyen. Ennek használatakor a web szerver a HTTP kérésben utazó HOST mező alapján azonosítja azt a virtuális kiszolgálót, amelyet használnia kell a kérés feldolgozához.

Ennek kapcsán még valamikor régebben foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon lehetne-e ilyen virtuális hosztokat (named virtual host) csinálni HTTPS-t használó oldalakanál is, azonban akkor még sajnos nem volt rá a válasz.

Címkék